Ympäristöriskien hallinta on osa yrityksen arkipäivää. Riskien tunnistaminen on tärkeää myös pk-yrityksissä, sillä vahingosta voi seurata suuria korvausvelvoitteita.
Ympäristöriskillä tarkoitetaan riskiä, joka kohdistuu ihmisen terveyteen, elin- tai työympäristöön sekä muihin eliöihin ja fyysiseen ympäristöön.
Ympäristöriskejä voivat aiheuttaa:
Ympäristöriskejä aiheuttavat siten esimerkiksi jätevedet, jotka voivat saastuttaa vesistöä tai tuotteet, jotka käytössä voivat aiheuttaa ympäristövahingon vaaraa. Ympäristöriskit voivat olla piileviä ja aiheuttaa vahinkoa pidemmän aikaa. Tontilla oleva, käytöstä poistettu kaatopaikka voi aiheuttaa maaperän saastumista. Ympäristöriski voi syntyä myös äkillisesti vaikkapa onnettomuuden seurauksena. Kemikaalien kuljetuksessa syntyvässä säiliörikossa voi joutua haitallisia aineita maaperään, vesistöön, ilmaan tai sadevesiviemäriin.
Toimialan lisäksi ympäristöriskin vakavuuteen vaikuttaa merkittävästi yrityksen toimipaikan sijainti. Maaperän laatu, lähistöllä olevat vesistöt, virkistysalueet, suojelualueet, asutus, sairaalat jne. asettavat toiminnalle erityisiä ehtoja. Pohjavesialueella tapahtuva kemikaalionnettomuus, jossa haitallisia kemikaaleja pääsee maaperään ja pohjaveteen, voi olla seurauksiltaan todella vakava. Pahimmassa tapauksessa koko yhdyskunnan juomavesilähde voi pilaantua tai ainakin hetkellisesti veden otto on keskeytettävä. Ympäristövahinkojen lisäksi onnettomuuteen voi liittyä suuria korvausvaatimuksia.
Ympäristöriskejä voi liittyä toiminnan kaikkiin vaiheisiin:
Kuten muidenkin riskien myös ympäristöriskien hallinta lähtee liikkeelle riskien tunnistamisesta. Tunnistamisen apuna voidaan käyttää tämän kortin kääntöpuolen riskikarttaa.
Ympäristöriskit on luokiteltu alla viiteen eri pääluokkaan:
Kemikaalien käyttöön, varastointiin ja kuljetuksiin liittyy aina erityinen onnettomuusriski, jonka vakavuus riippuu merkittävästi kemikaalien vaarallisuudesta ja myrkyllisyydestä. Tarkasteltaessa kemikaaleihin ja jätteisiin liittyviä riskejä on otettava huomioon myös yrityksen tiloissa työskentelevien alihankkijoiden ja urakoitsijoiden käytössä olevat aineet ja syntyvät jätteet.
Normaalitoiminnassa syntyvät päästöt voivat olla hyvin hallinnassa. Häiriö- ja onnettomuustilanteissa syntyvät päästöt voivat kuitenkin aiheuttaa haitallisia vaikutuksia suurella alueella riippuen päästön laadusta ja vakavuudesta. Häiriötilanteisiin liittyy usein myös poikkeuksellisen voimakas melu.
Otsikon alle on kerätty aiheita, jotka toisaalta aiheuttavat riskejä yrityksen toiminnalle ja toisaalta taas ovat keinoja hallita niitä.
Erilaisten toimintojen tai kohteiden läheinen sijainti voi asettaa yrityksen toiminnalle ehtoja ja jotka vaativat yritykseltä erityistä huolellisuutta ympäristöasioiden hoidossa.
Yrityksen toimitiloissa työskentelevät alihankkijat ja urakoitsijat vaikuttavat omalta osaltaan yrityksen toimintaan. Varsinkin usein vaihtuva vieras työvoima asettaa omat vaatimuksensa oikeiden työtapojen ja menettelyjen tiedottamiseen ja koulutukseen. Kiinteistön historiaan liittyvät riskit on syytä myös tunnistaa mahdollisimman tarkasti. Yllätykset voivat olla ikäviä ja kustannuksiltaan suuria.
Lähde: PK-RH Riskienhallinta -materiaali
Pro Riskienhallinta -palvelun avulla pystytte tunnistamaan ympäristöön liittyviä riskejä, arvioimaan niiden vakavuutta, todennäköisyyttä ja seurauksia sekä miettimään asianmukaisia hallintatoimenpiteitä.
Voitte arvioida mm. seuraavia ympäristöriskejä: