Tietoriskejä on pitkään aliarvioitu, eikä niiden hallinta ole vielä aina kunnossa. Yritys voi huolehtia tietoriskeistä pitkälti itse, mutta esimerkiksi tietoverkkojen suojaus vaatii monesti asiantuntija-apua. Olennaista on tiedostaa yrityksen keskeiset tiedot, kehittää toimintaa lähtökohdiltaan turvalliseksi ja soveltaa monipuolisia turvajärjestelyjä. Tekninen suojaus on tässä vain yksi elementti.
Jokaisessa yrityksessä on sen toiminnalle kriittisiä tietoja, esimerkiksi asiakastiedot, tuotannonohjauksen tiedot, tuoteideat, markkinointisuunnitelmat. Tietoa on paljon monessa eri muodossa: henkilökohtainen osaaminen ja kokemustieto; asiakirjat, sopimukset, ohjeet, suunnitelmat ja muut paperidokumentit sekä asiakas-, tilaus- ja palkkatiedot yms. tietojärjestelmien sisältämä tieto.
Monessa pk-yrityksessä tieto on suurin pääoma. Silti tietojen hallintaan ja suojaamiseen ei aina kiinnitetä riittävästi huomiota.
Yrityksen toiminnan kannalta on tärkeätä, että
Tietoriskien luonne muuttuu jatkuvasti. Yritysten elämä on kaikilla toimialoilla yhä enemmän tietojen käsittelyä – dokumentteja ja tietämystä siirretään ja käsitellään koko ajan, yhä monipuolisemmilla tavoilla ja yhä monimutkaisemmissa verkostoissa.
25.5.2018 lähtien organisaatioiden on otettava huomioon myös EU:n tietosuoja-asetus GDPR tietoriskien arvioinnissa. Sen vaikutus hyviin käytäntöihin, henkilötietojen asianmukaiseen käsittelyyn ja riittävään tietoturvaan on merkittävä ja yllättävän laaja. Lisätietoa aiheesta www.tietosuoja-asetus.org
Tietoriskien hallinnan perusta on tunnistaa tietoihin liittyvät keskeiset riskit. Tunnistamisen helpottamiseksi on alla hyvä listaus erilaisista tietoriskeistä ja mietittävistä asioista. Sen avulla voidaan selvittää keskeiset tietoriskien alueet. Niiden parissa ryhdytään tarkempaan tunnistamis- ja hallintatyöhön.
Riskejä hallittaessa on otettava lähtökohdaksi toiminnan kehittäminen – toimintatavat, osaaminen, johtaminen – ja vasta sen jälkeen tulevat tekniset suojauskeinot.
Johdon tietoisuus tietoriskeistä on tietoriskien hallinnan kivijalka. Johtamisen käytännön välineitä ovat hallittu tietoturvatyö, osaamisen hyödyntäminen ja riskienhallinnan muiden peruslähtökohtien luominen.
Onnettomuudet ja varkaudet ovat keskeisiä riskejä. Tilojen kulunvalvonta, erottaminen yms. ovat perustoimia tietoriskienkin hallitsemiseksi.
Muista tehdä ilmoitus viranomaisille, jos epäilette tai olette joutuneet tietoturvaloukkauksen uhriksi. Lue lisää: www.tietoturvaloukkaus.fi
Sähköisten tietojärjestelmien suojaus on keskeisiä tietoriskien hallinnan haasteita. Mutta paperilla toimivien järjestelmien hallinta on aivan yhtä tärkeää.
Matkapuhelin voi olla yksi suurimmista tietoriskeistä kadotettuna tai varastettuna!
Liikesuhteiden tietoriskit korostuvat verkottumisen ja alihankinnan myötä. Eri osapuolten valmiudet yhteistoimintaan on selvitettävä, ja kouluttamalla ja katselmoimalla varmistuttava, ettei yhteistoimintaan jää heikkoja lenkkejä. Luottamuksen on toimittava yhtä hyvin jokaiseen suuntaan!
Henkilöstön käytännön toimissa tietoriskit joko hallintaan tai ne toteutuvat. Osaaminen ja suunnitellut toimintatavat luovat pohjan onnistumiselle. Henkilöstön käyttöön on luotava laadukkaat välineet riskien hallitsemiseksi, esimerkiksi automaattisesti toimivat ja päivittyvät virustentorjuntaohjelmistot.
Muista huolehtia varmuuskopioiden ajantasaisuudesta ja niihin liittyvistä riittävistä rutiineista. Ne voivat pelastaa yrityksen toiminnan jatkumisen!
Lähde: PK-RH Riskienhallinta -materiaali
Pro Riskienhallinta -palvelun avulla pystytte tunnistamaan erilaisia tietoriskejä, arvioimaan niiden vakavuutta, todennäköisyyttä ja seurauksia sekä miettimään asianmukaisia hallintatoimenpiteitä.
Voitte arvioida mm. seuraavia tuoteriskejä:
Olemme kehittäneet avuksenne myös Pro Tietosuoja -palvelun, joka on tietosuojasta vastaavan henkilön, yrityksen ja yhdistyksen tukipilari tietosuoja-asioissa.
Tutustu tarkemmin palveluun osoitteessa www.tietosuojajarjestelma.fi
Tästä voit katsoa Pro Tietosuoja -palvelun käytön nopean esittelyn videomuodossa.